Gazele - najbrže rastući poduzetnici Hrvatske

Na drugu po redu ljestvicu najbrže rastućih poduzetnika - Gazele 2007., koju priprema poslovni tjednik Business.hr, plasirale su se ukupno 1544 tvrtke odnosno obrtnika, koje su morale ispuniti osnovni uvjet trogodišnjeg rasta prihoda od najmanje 30 posto između 2004. i 2006. godine.

Važnost brzorastućih tvrtki za hrvatsko gospodarstvo očita je i kod podataka o rastu prihoda i kod rasta broja radnih mjesta. Naime, gazele su zaslužne za oko četvrtinu novostvorenih prihoda, neto dobiti i, što je još važnije, za četvrtinu novostvorenih radnih mjesta cjelokupnog hrvatskog gospodarstva između 2004. i 2006. godine.

Ukupan prihod Business.hr-ovih gazela je porastao 67,7 posto između 2004. i 2006., dok je prihod svih poduzetnika prema podacima Fine porastao samo 24,4 posto. Broj zaposlenih kod gazela je u istom razdoblju porastao 30 posto, a kod svih poduzetnika samo 9,6 posto. Na gazele, koje čine manje od dva posto ukupnog broja tvrtki u Hrvatskoj, otpada oko 12 posto prihoda cjelokupnog gospodarstva i 9,4 posto zaposlenih. Inače, među 82.300 aktivnih poduzetnika u Hrvatskoj u 2006. na gazele je otpadalo manje od dva posto.

Osnovni kriterij za rangiranje bila je stopa rasta prihoda umanjenog za dio financijskih i izvanrednih prihoda (prodaju dugotrajne imovine, dividende i udjele u dobiti, prodaju dionica i poslovnih udjela), koji je morao iznositi najmanje 30 posto. Usto, tvrtke su morale zapošljavati između šest i tisuću zaposlenih, prihod je morao iznositi šest do 500 milijuna kuna, te su morale poslovati s dobiti.

Prema navedenim kriterijima izrađena je ljestvica, rangirana prema stopi rasta prihoda, na temelju podataka Fine. Ljestvicu je potom revidirao tim novinara i revizora.

Iskreno Vam čestitamo jer je i Vaša tvrtka proglašena tvrtkom gazela 2007!

Više podataka pronađite na web portalu poslovnog tjednika Business.hr www.business.hr .