fbpx

Širenje hrastove mrežaste stjenice u Hrvatskoj

3. rujna 2019. – Vjerojatno ste primijetili male prozirne kukce veličine do 2 mm koji nam dosađuju i „grizu“ nas cijelo ljeto. Riječ je o hrastovoj mrežastoj stjenici (Corythucha arcuata) koja je invazivna vrsta i štetnik na hrastu. Dolazi iz Sjeverne Amerike, a u Europi se pojavila 2000.

U Hrvatskoj je ovaj štetnik prvi puta uočen 2013. godine u blizini graničnog prijelaza Bajakovo i prvog odmorišta nakon graničnog prijelaza, dok se 2014. proširio na veći dio Spačvanskog bazena na kojem se nalazi jedan od najvrjednijih i najvećih kompleksa hrasta lužnjaka u Europi. U godinama 2015. i 2016. još uvijek je bio samo na području Spačvanskog bazena. Međutim, 2017. je otkriven u većini krajeva nizinske kontinentalne Hrvatske, a 2018. godine napad se pojačavao intenzitetom i površinom. Tako da su danas zaražene gotovo sve sastojine hrasta lužnjaka (preko 200.000 ha), a uočeno je da se širi i na hrast kitnjak koji čini većinu šuma u brdskim krajevima.

Oikonov tim stručnjaka iz Laboratorija za daljinska istraživanja i GIS na čelu s dr. sc. Alenom Bertom kartirali su njegovo širenje kroz Hrvatsku na osnovu metoda daljinskog istraživanja (preko satelita) i štete koju čini šumama, što možete vidjeti iz priloženih karata.

Širenje i intenzitet napada hrastove mrežaste stjenice kroz Spačvanski bazen (2013-2017)
Završna karta širenja hrastove mrežaste stjenice nakon provedene analize (2018)

Iako ovaj kukac nije dobar letač, zbog svoje brojnosti i dimenzija prenosio se uz najveće prometne pravce i odmorišta kamiona. Zamislite samo njegovu brojnost kada ima 4-5 generacija godišnje, a svaka jedinka položi do 100 jajašaca. To znači da jedan jedini kukac koji preživi zimu unutar kore na jesen ima do 10 milijardi praprapraunuka. Da, dobro ste pročitali – njih 10.000.000.000 od samo jednog kukca!

Kukac siše klorofil, zbog čega listovi posmeđe, zbog čega stablo ne može raditi fotosintezu i stvarati hranu te gladuje. Pitanje je samo koliko će naš najvrjedniji hrast izdržati tu „dijetu“ koja u nekim krajevima traje već 5-6 godina.

Više informacija o samom projektu: https://oikon.hr/hr/studija-o-ucinkovitosti-sprjecavanja-sirenja-hrastove-mrezaste-stjenice/

O ovome smo informacije i izjavu dali i za Večernji list: https://www.vecernji.hr/vijesti/biljne-stjenice-grickaju-ljude-no-evo-kakvu-stetu-cine-sumama-1342792?fbclid=IwAR1lCtSzGJhWsNg0deL9-IHyC7MdTNp4BC069aFEcuqkOu251d-zhWL6Dho

Oikon d.o.o.
Oikon d.o.o.