fbpx

Analiza pomaka tla u Petrinji i okolici nakon razornih potresa

1. siječnja 2021. – naš stručnjak Branimir Radun, diplomirani i ovlašteni inženjer geodezije i geoinformatike i voditelj našeg Zavoda za upravljanje prirodnim resursima, napravio je konačnu analizu pomaka tla na područjima pogođenim tragičnim potresima.

Nakon detaljne obrade i interferometrijske analize SAR snimaka sustava Sentinel-1, napravljena je karta pomaka tla koji su nastali kao posljedica niza razornih potresa koji su pogodili područje Petrinje, Siska i Gline. Na karti nisu prikazani striktno vertikalni pomaci tla, već razlika u prostornoj udaljenosti između snimanih objekata i satelita duž linije snimanja (engl. Line-of-Sight, LOS) koja se može smatrati kombinacijom vertikalnih i horizontalnih pomaka.

Najveći pomaci tla dogodili su se na području grada Petrinje, gdje je došlo do „propadanja“ od čak 30 centimetara. Na zapadnom dijelu rasjeda došlo je do izdizanja tla od približno 40cm. Najveći pomak tla dogodio se u šumskom području okruženom mjestima Slana, Glinska Poljana i Gora.

Na području gradova Sisak i Glina dogodili su se pomaci do 3cm, što je na prvi pogled zanemarivo u odnosu na pomake na području Petrinje, ali su i takvi pomaci bili dovoljni za velike štete na objektima i infrastrukturi.

Podsjetimo se na zagrebački potres koji se dogodio u ožujku, tada se također radilo o pomacima sličnih manjih iznosa, ali svi smo mogli vidjeti kako je to utjecalo na Zagreb.

Naše rezultate vrlo rado ćemo podijeliti svim zainteresiranim institucijama te pozivamo seizmologe na suradnju i daljnju analizu potresa korištenjem daljinskih istraživanja.

Oikon d.o.o.
Oikon d.o.o.