Blog: Gerald Durrell, poznati prirodoslovac

19. veljače 2021. – Svi ste vjerojatno čuli za Davida Attenborougha za kojeg možemo reći da je najpoznatiji britanski prirodoslovac današnjice te voditelj raznih dokumentaraca i emisija o prirodi. Međutim, rijetkima je poznat Gerald Durrell britanski prirodnjak i zagovornik očuvanja divljih životinja.

Premda se nikad nije formalno školovao, nositelj je počasnog doktorata i mnogih drugih priznanja. Njegova najveća ostavština je zoološki vrt na otoku Jersey, jednom od britanskih kanalskih otoka te „Durrellova zaklada za zaštitu divljih životinja“ čiji je pokrovitelj britanska princeza Anne. Zaklada i dalje aktivno djeluje na očuvanju divljih životinja te je Gerald Durrell i želio osnovati zoološki vrt upravo kako bi na taj način očuvao ugrožene divlje životinje te im osigurao sigurne uvjete za razmnožavanje i razvoj.

Kako je Yann Martel napisao u knjizi „Pijev život“, životinje se drže svog poznatog teritorija kako bi ispunile dva neumoljiva imperativa divljine: izbjeći neprijatelje i osigurati hranu i vodu. Prema tome je svaka biološki ispravna zoološka nastamba samo još jedan životinjski teritorij. Ako gledamo tako na zoološke vrtove, onda to i nisu tako loša mjesta, naravno s naglaskom na „biološki ispravnim zoološkim nastambama“.

Fotografija: Gerald Durrell (izvor: https://www.countrylife.co.uk/)

Osim po zoološkom vrtu, Gerald Durrell proslavio se i kao pisac. Njegova najpoznatija knjiga „Moja obitelj i druge životinje“ dio je trilogije o Krfu a postoji i nekoliko ekranizacija iste od kojih je najnovija serija pod nazivom „Durrellovi na Krfu“. Knjiga je pisana kao svojevrsni memoar te opisuje stvarni život Geralda Durrella koji se s obitelji preselio na otok Krf kada je imao četrnaest godina te tamo živio od 1935. do početka Drugog svjetskog rata 1939. godine.

To razdoblje je jako utjecalo na njega a naročito jer je tamo upoznao svog prijatelja Theodora Stephanidesa, grčko-britanskog doktora i znanstvenika, koji je s njim istraživao i sakupljao faunu otoka Krfa. Možemo reći da je tamo nastala ideja o stvaranju zoološkog vrta. Knjiga se naročito odlikuje Durrellovim osobitim smislom za humor kojim opisuje sve dogodovštine svoje obitelji tijekom tog razdoblja te njihove međusobne odnose.

Ostale Durrellove knjige također su povezane s njegovim životom te je tako nastala i knjiga „Zoološki vrt u mojoj prtljazi“ u kojoj opisuje kako je sakupljao životinje za zoološki vrt na Jerseyju i sve probleme oko transporta životinja. Knjiga je prevedena i na hrvatski jezik.

Fotografije: Ekranizacija knjige “Durrellovi na Krfu” i Gerald Durrell sa svojim psom Rogerom (izvor: https://www.dailymail.co.uk/)

Više o djelovanju Geralda Durrella u području zaštite divljih životinja i stvaranju zoološkog vrta možete pogledati u kratkom dokumentarcu na YouTubeu na sljedećem linku: link

Ako se odlučite pročitati neku od knjiga Geralda Durrella ili pogledati ekranizaciju iste, možda i vas inspirira da se posvetite zaštiti prirode i okoliša a možda vas čak motivira da ostvarite vaše snova.

Gledajući primjer Geralda Durrella, dovoljna je samo ljubav prema nečemu i volja da to ostvarite. Vjerujte, mogle bi nastati velike stvari.

Autor:

Mia Vučevac, mag. iur.

Stručna suradnica u Zavodu za pravo, politiku i ekonomiju okoliša

Oikon d.o.o.

Oikon d.o.o.