fbpx

EARSC i ESA odabrali Oikonov projekt kao primjer korištenja satelitskih podataka u zaštiti prirode

29. veljače 2024. – s ponosom objavljujemo da su naše aktivnosti detekcije invazivnih vrsta na području Parka prirode Lonjsko polje odabrane kao primjer inovativnog korištenja podataka europskog programa Copernicus. Naime, Europsko udruženje tvrtki za daljinska istraživanja (EARSC), pod pokroviteljstvom Europske svemirske agencije (ESA) i europskog programa Copernicus istaknuli su Oikonov projekt među nekolicinom u Europi, naglašavajući njegovu važnost u praćenju prirode i naporima za njezino očuvanje.

Inovativno korištenje Copernicusovih podataka

Objavljena studija pod nazivom “Otkrivanje invazivnih vrsta u Hrvatskoj” istražuje ključnu ulogu daljinskih istraživanja temeljenih na podacima dobivenih kroz program Copernicus u borbi protiv invazivnih biljnih vrsta koje prijete lokalnim ekosustavima. Korištenjem inovativnih algoritama obrade i analize podataka i satelitskih snimaka, u Oikonu smo identificirali i izdvojili područja unutar Parka prirode Lonjsko polje zaraslih biljkom amorfa (Amorpha fruticosa), invazivnom stranom vrstom štetnom za bioraznolikost i ekološku ravnotežu.

Upotrebom podataka dobivenih prvenstveno korištenjem podataka Sentinel-2 sustava, naše rješenje upraviteljima Parka pruža izuzetno važne uvide, što im je omogućava lakšu borbu s ovom invazivnom vrstom te povrat i očuvanje prirodnih staništa. Nove tehnologije obrade podataka daljinskih istraživanja na velikim područjima koje su razvili Oikonovi stručnjaci predstavljaju značajan napredak na polju borbe protiv invazivnih stranih vrsta te daju alternativu drugim metodama poput sustava za lasersko snimanje LiDAR i tradicionalnim terenskim istraživanjima. U suradnji s Parkom prirode Lonjsko polje, u Oikonu nastavljamo s razvojem usluga fokusiranih na rano otkrivanje invazivnih stranih vrsta poput amorfe i ambrozije (Ambrosia artemisiifolia) te očekujemo da će te usluge uskoro biti dostupne na korištenje za šire područje Republike Hrvatske.

Revitalizacija lokalnih poljoprivrednih praksi i bioraznolikosti

Osim zaštite prirode i okoliša, očekuje se da će rezultati projekta pozitivno utjecati i na lokalnu poljoprivredu i gospodarstvo. Utvrđivanje i povrat područja zaraslih invazivnom biljkom Amorfa unutar Lonjskog polja omogućiti će pretvorbu određenih dijelova parka u obradivo zemljište. Lokalni poljoprivrednici moći će ponovno uvesti autohtone domaće životinje poput posavskog konja, turopoljske svinje i slavonsko-srijemskog podolca, čime će se revitalizirati poljoprivredne prakse i podupirati napori za očuvanje bioraznolikosti.

Park prirode Lonjsko polje sada može učinkovito ciljati invazivne vrste i osigurati očuvanje bogatog prirodnog naslijeđa Hrvatske. Kao rezultat toga,  poljoprivrednici će ponovno moći koristiti obradivo zemljište unutar Parka, a stanovnici i posjetitelji moći će uživati u zaštićenim krajolicima i poboljšanoj bioraznolikosti, čime se potiče turizam i lokalno gospodarstvo.

Činjenica da su EARSC, ESA i Copernicus prepoznali značaj ovog projekta i inovativne metode kojima su naši stručnjaci došli do rezultata, potvrda je Oikonove, ali i hrvatske kompetentnosti i inovacije korištene za ekološku održivost i dobrobit društva.

Više informacija: https://earsc.org/sebs/invasive-species-detection-in-croatia/

Oikon d.o.o.
Oikon d.o.o.