fbpx

Izlaganje na konferenciji “Održive financije”

Foto: Lider

9. lipnja 2022. – Andreja Pavlović, voditeljica Zavoda za zaštitu prirode i krajobraz u Oikonu te stručnjakinja za izvještavanje o održivosti i taksonomiju EU-a, jučer je na Liderovoj konferenciji „Održive financije“ održala izlaganje pod nazivom „Izvještavanje o održivosti – od teško prohodnog terena do lakoće izvještavanja o okolišnim ciljevima taksonomije EU-a“. Najvažnija poruka koju je prenijela sudionicima bila je da investitori trebaju pouzdane informacije o održivosti poduzeća kako bi mogli preusmjeriti kapital iz neodrživih u održive djelatnosti, a ključni alat za to je Taksonomija EU-a.

Na konferenciji su sudjelovali stručnjaci iz različitih sektora koji su sudionike upoznali s okolišnim, društvenim i upravljačkim kriterijima (ESG) u izvještavanju o održivosti te složenim novim zahtjevima propisa EU-a te njihovoj primjeni u praksi.

Nefinancijsko izvještavanje već je četiri godine obveza svih velikih kompanija koje su subjekti od javnog interesa te svih kompanija čiji je broj zaposlenika veći od 500. U međuvremenu, EU je kroz Uredbu o taksonomiji s pripadajućim delegiranim uredbama i dopunskim delegiranim uredbama, Uredbu o objavljivanju informacija o održivom financiranju (SFDR) i novu Direktivu o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD) postrožila zahtjeve za pripremu pouzdanih, usporedivih i relevantnih informacija o utjecajima poduzeća na održivost i postizanje cilja EU-a o niskougljičnom gospodarstvu do 2050. CSRD direktivom širi se krug obveznika pripreme izvještaja o održivosti s 11 000 na 49 000 poduzeća u EU. 

Od 2026. godine izvještavanje o korporativnoj održivosti postaje obveza i za mala i srednja poduzeća listana na burzi, a rokovi za postupnu primjenu SFRD direktive počeli su teći početkom 2022.  

Više o našim uslugama za održivosti možete pronaći ovdje: link.

Više o konferenciji: https://lider.events/odrzive-financije/

Vijest o izlaganju: https://lidermedia.hr/konferencije-i-edukacije/ulagaci-trebaju-pouzdane-informacije-da-kapital-preusmjere-iz-neodrzivih-u-odrzive-djelatnosti-143276

Oikon d.o.o.
Oikon d.o.o.