fbpx

OIKON širi poslovanje na Sloveniju osnutkom OIKON SI

10. veljače 2021. – s ponosom objavljujemo da smo nakon 23 godine rada u Hrvatskoj u području primijenjene ekologije i vodeće pozicije u regiji, svoje poslovanje sada proširili izvan granica Hrvatske. U suradnji sa slovenskim partnerom CEDARS d.o.o., otvorili smo u Ljubljani podružnicu OIKON SI, Inštitut za trajnostni razvoj d.o.o. Ta je sinergija stvorila konzultantsku tvrtku i institut s izuzetno širokim spektrom usluga i specijalnosti iz područja održivog razvoja, po čemu je jedinstvena u regiji.

Zahtjevi koje društvo danas na razini Europske unije stavlja po pitanju bilo kojeg plana razvoja, bio on na strateškoj ili na razini pojedinačnog zahvata, sve su kompleksniji. Detaljnost i opseg obrada u razvoju pripremnih dokumentacija, poslovi stručnog nadzora, izvještavanje na različitim razinama zahtijevaju široko postavljenu stručnu platformu koja se može nositi s tim zahtjevima i pružati kompetentnu i cjelovitu konzultantsku pomoć korisnicima. Prepoznavši tu potrebu, ujedinili smo svoje kompetencije i ekspertize sa slovenskim Cedarsom i osnovali novo poduzeće koje može ponuditi cjelovitu uslugu, ne samo iz područja ekologije, već i održivog razvoja.

OIKON SI d.o.o. pruža specijalizirane usluge iz područja održivog razvojnog planiranja (strategije i nacrti upravljanja), ekonomskih i društveno-ekonomskih stručnih područja (studije izvodljivosti, ekonomske analize intervencija itd.), različitih evaluacija EU programa i projekata te međunarodne razvojne pomoći. Pored navedenog OIKON SI pružati će i sve usluge iz portfelja hrvatskog Oikona. OIKON SI će raditi na pronalaženju odgovora kojima bi potpomognuo uspješnu realizaciju Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda, Europskog zelenog plana, te Mehanizma za oporavak i otpornost Europske unije. Također će aktivno pomagati i surađivati po pitanjima programa Invest EU.

Tijekom godina uspješno smo surađivali s raznim slovenskim tvrtkama i stručnjacima te pažljivo pratili što i kako rade i kojim problemima se bave. Već dugo vremena imao sam ideju da bi osnivanje poduzeća u Sloveniji bio pravi put za daljnji razvoj te suradnje i uspješniji rad i ispunjenje naše misije. Priroda i okoliš ne poznaju državne granice. Slovenija i Hrvatska prirodni su partneri koji dijele mnogo toga zajedničkog. Osnivanje OIKON SI predstavlja ostvarenje višegodišnje želje za izgradnjom još boljih i širih usluga koje pružamo na tržištima na kojima djelujemo,“ objasnio je Dalibor Hatić, direktor Oikona u Hrvatskoj.

Direktorica novoosnovanog instituta OIKON SI i konzultantske tvrtke CEDARS iz Slovenije, Polona Čufer Klep, izjavila je: „OIKON ima nevjerojatan izvor znanja i kompetencija na području primijenjene ekologije, ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji, dok s druge strane CEDARS ima znanje i iskustvo u management consultingu, financijskom savjetovanju i IT transformacijama. Osnivanjem zajedničkog poduzeća imamo komplementarnost i mogućnost postići nevjerojatne sinergije naših usluga. Tržište zahtjeva sve kompleksnije i sveobuhvatne usluge i samo suradnjom i dijeljenjem kapaciteta i znanja možemo ubrzati svoj rast nuđenjem šireg opsega visokokvalitetnih usluga.“ 

Oikon d.o.o.
Oikon d.o.o.