Oikon partner projekta Plastic Sea Turtle Exhibition

22. travnja 2021. – Zagađenje mora plastikom jedan je od ključnih ekoloških problema u cijelome svijetu, a nažalost i u Hrvatskoj. Kako bi ukazali na taj problem i podigli svijest građana, udruga Ocean Alliance Conservation Member (OACM), s Oikonom kao jednim od partnera, pokrenula je projekt Plastic Sea Turtle Exhibition. Riječ je o putujućoj izložbi skulpture morske kornjače izrađene od otpada izvađenog upravo iz Jadranskog mora.

Izložba je službeno otvorena, simbolično, na Dan planeta Zemlje, 22. travnja 2021. godine u Varaždinu, u dvorištu palače Sermage na Stančićevom trgu, gdje će biti dostupna narednih mjesec dana, nakon čega seli u Vukovar. Do kraja godine Plastična kornjača trebala bi obići cijelu Hrvatsku.

Skulpturu morske kornjače izradili su studenti na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod vodstvom mlade umjetnice Manuele Pauk. Uz samu skulpturu, posjetitelji imaju priliku vidjeti izložbu fotografija, filmski uradak o čišćenju mora te predavanje “Priča o vodi” doc. dr. sc. Lovorke Gotal Dmitrović, predavačice sa Sveučilišta Sjever.

Problem zagađenja mora i voda, pa čak i zraka, mikroplastikom sve je prepoznatiji u javnosti, ali još uvijek nedovoljno. Plastika se ne razgrađuje, već se pretvara u čestice mikroplastike i kao takva ulazi u morske organizme koje mi pored sveg ostalog što je u toj priči krivo i loše još pritom smatramo ‘zdravim’ izvorom vlastite hrane. Problem plastike u oceanima i morima je problem koji se ne može više ignorirati. On se mora početi rješavati koliko god dugačak put do tog rješenja bio.“ izjavio je Dalibor Hatić, direktor Oikona, te dodao: „Stoga smo smatrali važnim podržati ovaj projekt udruge OACM te se nadamo da će barem malo pomoći podići svijest naših građana o tom ozbiljnom problemu koji utječe na sve nas – na naš okoliš, prirodu i na naše zdravlje.

Oikon d.o.o.

Oikon d.o.o.