fbpx

Panel rasprava: Dubinska provjera utjecaja na održivost

20. travnja 2023. – Jučer je u Zagrebu održana konferencija posvećena održivom poslovanju kompanija „Održivost – Kako uspješno ploviti morem regulativa?“ u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) i tvrtke msg global solutions. Jedna od sudionica panela “Dubinska provjera utjecaja na održivost” bila je i naša voditeljica Zavoda za zaštitu prirode i krajobraz Andreja Pavlović koja je govorila o procjeni glavnih utjecaja poduzeća te kako je za dubinsku procjenu održivosti potrebna šira slika. Panel je moderirala Mirjana Matešić, a dvije druge panelistice bile su Amorella Horvat Topić, PwC i Nataša Gladović, Atlantic Grupa.

Ovaj se panel upustio u otkrivanje novog zahtjeva Direktive o pripremi izvještaja o održivosti (CSRD) vezano za izradu dubinske procjene održivosti. Ova procjena, ili kako je OECD opisuje: “postupanje s dužnom pažnjom”, tiče se aktivnog upravljanja stvarnim i potencijalnim štetnim utjecajima i učincima povezanih s poslovanjem poduzeća i njegovog lanca vrijednosti. 

Iako veliki zalogaj za mnoga poduzeća jer podrazumijeva (u)poznavanje s barem tri međunarodna instrumenta UN-a i OECD-a koji se tiču ljudskih prava i odgovornog poslovnog ponašanja, ovaj je zahtjev ključni preduvjet za dubinsko sagledavanje rizika, prilika i utjecaja u poslovanju i cijelom lancu vrijednosti. Podrazumijeva jačanje kapaciteta uprava za prepoznavanje rizika i prilika koji se tiču identificiranja i praćenja utjecaja poduzeća na okoliš i društvo, o čemu se traži  izvještavanje u okviru međusektorskog standarda za pripremu izvještaja o održivosti ESRS 2. 

Zahvaljujemo organizatorima na pozivu za sudjelovanje.

Više o našim uslugama vezanim uz izvještavanje o održivosti možete pronaći ovdje: link.

Oikon d.o.o.
Oikon d.o.o.