fbpx

Radionica o radarskoj tehnologiji – prezentacije i videa

Radionica „Radarska tehnologija – napredne metode praćenja ptica i šišmiša u sklopu razvoja projekata vjetroelektrana“ održana je 20. listopada 2021. godine na Brijunima pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u organizaciji tvrtki OIKON – Institut za primijenjenu ekologiju, Robin Radar Systems i Supernatural te udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

Riječ je o prvoj takvoj radionici i predstavljanju naprednih metoda zaštite prirode korištenjem radarske tehnologije koja se u tu svrhu još nije koristila u Hrvatskoj, iako je široko rasprostranjena u zemljama s razvijenim sektorom korištenja obnovljivih izvora energije.

Sudionici radionice – predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, stručnjaci zaštite prirode, ulagači u obnovljive izvore energije i ovlaštenici Ministarstva za obavljanje stručnih poslova zaštite okoliša i prirode – raspravljali su o razvoju i izazovima projekata vjetroelektrana u Hrvatskoj, mjerama ublažavanja utjecaja vjetroelektrana te korištenju radarske tehnologije kao rješenja.

Sljedeći video donosi kratak pregled događanja uz izjave sudionika:


U nastavku slijede video isječci svih govora i prezentacija održanih na radionici te predstavljanje radara MAX®:

Dalibor Hatić, direktor Oikona, održao je uvodni govor u radionicu


Sanja Ivelj, načelnica Sektora za energetska tržišta i infrastrukturu, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, govorila je o “planiranom razvoju u energetici Republike Hrvatske u svjetlu obveza koje proizlaze iz Strategije niskougljičnog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050. i Zelenog plana Europske unije”


Maja Pokrovac, direktorica udruženja „Obnovljivi izvori energije Hrvatske“, govorila je o “potencijalu za razvoj projekata obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj”


Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, održao je govor na temu “izazova u provedbi obveza koje proizlaze iz nacionalne i EU regulative u području zaštite prirode prilikom razvoja obnovljivih izvora energije (vjetroelektrana)”


Sibylle Giraud, VP Wind and Environmental Practice at Robin Radar Systems, objasnila je “radarsku tehnologiju i njezinu uporabu u svijetu”


Barbara Vodarić Šurija, voditeljica Odjela za analizu podataka i unaprjeđenje sustava daljinskih mjerenja iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, govorila je o “važnosti meteoroloških radara u praćenju bioloških elemenata”


Jonne Kleyheeg-Hartman, Senior Bird Ecologist at Bureau Waardenburg, predstavila je “uporabu radara za praćenje migracija ptica na studiji slučaja iz Eemshavena u Nizozemskoj”


Petteri Mäkelä, inženjer zaštite okoliša u Suomen Hyötytuuli Oy, predstavio je “mehanizam isključivanja vjetroelektrane na primjeru vjetroelektrane Tahkoluoto u Finskoj”


Søren Kappelgaard, vanjski konzultant za Vestas, predstavio je “integraciju radarskog sustava Robin Radar na vjetroelektrani Musselroe na Tasmaniji”


Ralph Wiersema, tehnički inženjer u Robin Radar Systems, predstavio je radar MAX®


Oikon d.o.o.
Oikon d.o.o.