fbpx

Održana konferencija “Podržimo održivo_2021”

20. rujna 2021. – U Šibeniku je 16. i 17. rujna održana druga međunarodna konferencija HGK o održivosti i društveno odgovornom poslovanju „Podržimo održivo_2021“, čiji je Oikon ponosan programski partner.

Konferencija je kroz izbor prvoklasnih svjetskih govornika i top tema usmjerila pažnju na ono što je istinski važno, a to je dubinska i sveobuhvatna promjena načina poslovanja, financiranja i upravljanja, kao zajedničkog paketa ulaganja u održivu budućnost te promjene ‘lala’ pristupa i mijenjanja klišeja u komunikaciji ozbiljnih problema današnjice“ objasnila je programska direktorica konferencije Andreja Pavlović, ujedno i naša voditeljica Zavoda za zaštitu prirode i krajobraz i predsjednica Zajednice za društveno odgovorno poslovanje HGK, te dodala: „Oikon je programski partner i partner, što znači da daje višestruki doprinos djelovanju Zajednice za društveno odgovorno poslovanje, koja je inicirala suradničku platformu HGK_COR AKCELERATOR u okviru koje se po drugi put održala konferencija Podržimo održivo“.

Na konferenciji su govorili istaknuti lideri održivosti, stručnjaci iz područja biznisa, financija i održivosti, stručnjaci za javne politike i hakiranje društvenih promjena, futuristi, dizajneri, komunikacijski stručnjaci i stručnjaci za istraživanje tržišta… koji su predstavili složenu stvarnost svijeta te na koje sve načine poslovna zajednica treba i može odgovoriti na krize poput klimatske, ekonomske ili pandemije bolesti COVID-19, koje se više ne mogu rješavati pojedinačno, već isključivo zajednički.

Poseban blok posvećen je komunikaciji održivosti, razumijevanju nastanka i podloga komunikacijskog sustava Ciljeva održivog razvoja i njegovog potencijala za oblikovanje autentične, jednostavne i pristupačne komunikacije održivosti, kontekstu  i emocionalnim podlogama koje pokreću generacije MillZ i Alpha, vizualnim i tekstualnim klišejima u  komunikaciji održivosti s preporukama boljih rješenja, kao i potencijalima komunikacije promjena korištenjem različitih platformi. Blok posvećen edukaciji za održivi razvoj  pokazao je važnost razumijevanja na koji današnje generacije uče i usvajaju znanja i vještine, jačanju njihovih sposobnosti za utjecanje na donositelje odluka, povezivanja lokalnih zajednica i akademske zajednice u kreiranju zanimanja budućnosti.

Dva ključna govornika na konferenciji bili su bivši predsjednik Uprave Unilevera i lider održivosti, Paul Polman koji je istaknuo da je već prije pandemije bilo jasno da sustav ne funkcionira i da smo još tijekom financijske krize 2019. godine propustili uhvatiti se u  koštac s dva ključna problema današnjice, klimatskom krizom i nejednakošću. Svjetski poznati grafički dizajner Jakob Trollbäck prikazao put vizualnog i komunikacijskog pojednostavljivanja i pročišćavanja značenja 17 ciljeva održivog razvoja koji objašnjavaju za što se moramo brinuti, ali nam tek 169 podciljeva pokazuju što točno moramo raditi, te kako ih je sve zajedno kroz međusobne utjecaje vizualno dočarao kao „tablicu kemijskih elemenata svijeta“.

Više informacija o konferenciji pronaći ćete na: https://corakcelerator.hgk.hr/podrzimo-odrzivo

Oikon d.o.o.
Oikon d.o.o.