Proslava 22 godine naše službe društvu, prirodi i okolišu

28. prosinca 2020. – još nas nekoliko dana dijeli do kraja ove neobične i nepredvidive godine u kojoj Oikon obilježava i slavi 22 godine svoga rada. I iako prilike nisu dozvolile veliko slavlje dostojno postignućima, prilagodili smo se situaciji te smo organizirali online proslavu sa zaposlenicima u kojoj smo se uz smijeh i dobro raspoloženje svi zajedno prisjetili osoba i događaja koji su obilježili Oikon te smo uz tortu i pjenušac virtualno proslavili zajednički uspjeh.

A što smo točno slavili? Evo ukratko…

Kao i svaki dobar rock band, i Oikon je s radom započeo… u garaži. Osnovala ga je mala grupa inženjera i znanstvenika koja je uočila potrebu i ponudila učinkovita rješenja za sve kompleksnije izazove u područjima zaštite prirode i okoliša te održivog upravljanja prirodnim resursima. Od 1998. godine do danas, Oikon se od 3 zaposlenika i 3 ugovora razvio u vodeću konzultantsku kuću / znanstveni institut u području zaštite okoliša i prirode u Hrvatskoj i regiji, s više od 1.400 završenih ugovora, gotovo 50 zaposlenika, 4 zavoda i 4 laboratorija.

U ove 22 godine, naši su stručnjaci odradili procjene utjecaja na okoliš za više od 1.000 km autocesta i njihovih inačica, odnosno oko 80 % novoizgrađenih autocesta u Hrvatskoj i BiH; za stotine kilometara magistralnih cesta i željezničkih pruga i za gotovo 1.000 km magistralnog plinovoda.

Kartirali smo staništa na cijelom području Republike Hrvatske i detaljno kartirali gotovo sva hrvatska zaštićena područja, čime smo ujedno i postavili standarde u kartiranju staništa u Hrvatskoj. Izradili smo CORINE bazu pokrova zemljišta (CLC), planove gospodarenja šumama za 15% hrvatskih šuma u privatnom vlasništvu, te Registar onečišćavanja okoliša (ROO).

Sudjelovali smo u projektu integracije u EU Natura 2000 (NIP), koji je ujedno najveći projekt u Hrvatskoj vezan uz inventarizaciju faune, te smo 3 godine pružali tehničku pomoć u jačanju nacionalnog sustava zaštite prirode u implementaciji Natura 2000 zahtjeva u Turskoj.

Zajedno s velikim europskim konzultantskim tvrtkama i institucijama trenutačno radimo na najvećem europskom projektu promatranja Zemlje do sada – EEA CLC + Backbone, te na velikim i zahtjevnim projektima o sprječavanju širenja invazivnih stranih vrsta u Hrvatskoj.

Potpisali smo ugovore o suradnji s brojnim značajnim tvrtkama i institutima, uključujući s Fraunhofer ITWM, dijelom najveće istraživačke organizacije za primijenjenu znanost u Europi, te Sveučilištem u Salzburgu, čime smo postali UNIGIS studijski centar za devet zemalja Balkana.

Osvojili smo i brojne nagrade i priznanja, nositelji smo znaka „Hrvatska kvaliteta“, članovi smo svih važnih strukovnih domaćih i međunarodnih udruženja i suosnivači nekih od njih.

I tu ne stajemo. Imamo velike planove za budućnost kako bismo uz najvišu stručnost našeg tima i najmoderniju opremu osigurali razvoj koji je održiv i u skladu s prirodom.

Oikon d.o.o.

Oikon d.o.o.