Dalibor Hatić panelist na temu Zelenog plana u Press klubu Europa

10. prosinca 2020. – danas je održana online panel rasprava Press klub Europa u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj posvećena aktualnim temama poput mjera Europske komisije u borbi protiv COVID-19, mjera za očuvanje radnih mjesta i potpora mladima u prelasku s obrazovnog sustava na tržištu rada i zelene i digitalne tranzicije naših društava, s naglaskom na Sisačko-moslavačku županiju.

Direktor Oikona, Dalibor Hatić, bio je jedan od panelista koji je sudjelovao u bloku na temu Europskog zelenog plana gdje je govorio o tome što je Zeleni plan i zašto je važan te općenito o važnosti rješavanja pitanja zaštite okoliša i prirode tijekom razvoja projekata i njihove eksploatacije.

„Europski zeleni plan specifičan je u odnosu na sve prijašnje strategije u tome što potiče zelene projekte, odnosno razvojne projekte usmjerene prema smanjenju klimatskih promjena, prilagodbi klimatskim promjenama, zaštiti bioraznolikosti, itd. Ranije se na zaštitu prirode i okoliša gledalo kao na prepreku u razvoju, no to se promijenilo, kao i svijest građana Unije, te se sada, ovim Zelenim planom, zaštita prirode i okoliša smatra integralnim dijelom novih razvojnih projekata“, objasnio je Dalibor Hatić.

Ostali govornici na panelu uključivali su zastupnicu u Europskom parlamentu, Sunčanu Glavak, savjetnicu iz Glavne uprave za okoliš Europske komisije, Tanju Franotović, te ostale predstavnike Komisije, HZZ-a, udruga i medija pod vodstvom moderatorice Karmen Valenta.

Kako je Europska komisija na čelu s Ursulom von der Leyen odgovorila na izazove u prvoj godini svog mandata? Što je EU učinio za građane za vrijeme pandemije Covida-19? Kako EU pomaže mladima i malim poduzećima? Kako provesti uspješnu tranziciju na zeleno gospodarstvo? I je li Hrvatska spremna za digitalno doba? ostala su pitanja na koja su sudionici dali odgovor tijekom rasprave.

Cilj Press kluba Europa je potaknuti lokalnu zajednicu da se informira o europskim politikama te koristima i mogućnostima koje Europska unija nudi svojim građanima.

Više informacija: https://ec.europa.eu/croatia/events/pressklubeuropa_in_petrinja_hr

Oikon d.o.o.

Oikon d.o.o.