fbpx

ESA konferencija: New Capabilities and Countries in European Space

29. svibnja 2023. — Sa zadovoljstvom javljamo da su naši Branimir Radun, Ivan Tomljenović i Ivan Tekić imali privilegiju sudjelovati na prestižnoj konferenciji “New Capabilities and Countries in European Space”, koju je organizirala Europska svemirska agencija (ESA). Konferencija je održana u centru ESA/ESTEC u Noordwijku, Nizozemska, od 22. do 24. svibnja, te je poslužila kao platforma za poticanje međunarodne suradnje i partnerstva unutar svemirskog sektora.

Događaj, koji je organizirala Direkcija za komercijalizaciju, industriju i nabavu ESA-e, okupio je stručnjake i profesionalce iz različitih područja, od novih aktera do iskusnih sudionika u svemirskoj industriji. S naglaskom na predstavljanju njihovih mogućnosti, postignuća i potreba, konferencija je istaknula doprinose tvrtki iz zemalja koje su članice ESA-e, kao i pridruženih članica te onih sa statusom suradnje, gdje spada i Hrvatska.

Naši članovi tima imali su priliku sudjelovati u tematskim sesijama, gdje su dijelili uvide, stjecali znanje i razmjenjivali iskustva s vodećim stručnjacima i profesionalcima u industriji. Ivan Tomljenović je održao usmeno izlaganje na temu “Detekcija i identifikacija negativnog čovjekovog utjecaja na mediteransku obalnu zonu putem Sentinel snimaka”, ističući stručnost Oikon-a u korištenju Sentinel satelitskih podataka za analizu priobalne zone. Također, Ivan Tekić je predstavio poster pod nazivom “Mogućnosti otkrivanja invazivnih stranih biljnih vrsta pomoću Sentinel 2 satelita na primjeru ambrozije i amorfe”, demonstrirajući potencijal korištenja satelitskih podataka u otkrivanju i upravljanju invazivnim vrstama.

Osim informativnih sesija, konferencija je pružila vrijedne mogućnosti za umrežavanje. Naši predstavnici su vodili plodne rasprave s potencijalnim suradnicima i istraživali mogućnosti budućih partnerstava. Naše sudjelovanje dodatno je ojačalo predanost Oikon-a iskorištavanju napredne tehnologije i znanstvene ekspertize za rješavanje ekoloških izazova i ostvarivanju doprinosa stalno razvijajućoj svemirskoj industriji.

Oikon d.o.o.
Oikon d.o.o.