Izvještaj o održivosti Zagrebačke pivovare 2023 – multidisciplinaran pristup i primjena standarda održivosti

23. prosinca 2024. – uspješno smo izradili novi izvještaj o održivosti za Zagrebačku pivovaru. Ovaj izvještaj označava važan korak prema usklađenosti s Europskim standardima za izvještavanje o održivosti (ESRS), čime je Zagrebačka pivovara pravovremeno odgovorila na zahtjeve nove Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD).

Nakon što smo izvještaje za 2021. i 2022. izradili u skladu s GRI standardima, ovogodišnji izvještaj za 2023. usklađen je, u najvećoj mogućoj mjeri, s Europskim standardima za izvještavanje o održivosti (ESRS). Proces izrade ovog izvještaja obuhvatio je nekoliko ključnih elemenata koji osiguravaju kvalitetu i relevantnost sadržaja:

  • Cjelovitu analizu lanca vrijednosti, s posebnim naglaskom na uzvodni dio zbog značajne ovisnosti o prirodnim resursima, poput vode i poljoprivrednih sirovina.
  • Procjenu dvostruke materijalnosti, koja pruža cjelovit uvid u stvarne i potencijalne utjecaje na okoliš i društvo, ali i rizike povezane s poslovanjem, posebice onih koji su vezani uz ovisnost o prirodnim resursima.
  • Uključivanje prirode kao “tihog dionika”, novi pristup europskog standarda o održivosti koji prirodi daje „glas“ uz pomoć znanstvene i stručne literature, čime je osigurana analitička preciznost i relevantnost izvještavanja.

Važnost multidisciplinarnosti u ovom procesu dodatno je naglašena uključivanjem stručnjaka poput mr. sc. Zlatka Pletikapića, čije su analize omogućile dublje razumijevanje povezanosti poslovnih aktivnosti Zagrebačke pivovare s okolišnim rizicima i financijskim posljedicama na srednji i dugi rok.  On je pridonio i prilagodbi metodologije ESRS-a specifičnostima pivarske industrije, osobito u pogledu upravljanja vodnim resursima.

Izvještaj pruža jasnu sliku kako znanstveno utemeljena metodologija i sveobuhvatan pristup omogućuju poduzećima bolje razumijevanje vlastitih utjecaja i prilika. Time se stvaraju temelji za učinkovito upravljanje rizicima, prilagodbu strategije i iskorištavanje novih poslovnih mogućnosti.

Vijest o izrađenom izvještaju objavljena je na Tportalu: link


Dodatne informacije:

Utjecaj klimatskih promjena na pivarsku industriju:

  1. Utjecaj klimatskih promjena na sirovine: Klimatske promjene već sad negativno utječu na  količinu i kvalitetu prinosa ključnih sirovina za  proizvodnju piva. Posebno se ističe utjecaj klimatskih promjena na hmelj s katastrofalnim urodima u 2022. bez naznaka poboljšanja.
  2. Potraga za rješenjima: Pivari, hmeljari, sladari i istraživački instituti  aktivno traže rješenja kako bi ublažili utjecaj i održali pivarstvo. Aktivno se potiče suradnja s proizvođačima sirovina i usvajanje održivijih poljoprivrednih praksi.
  3. Smanjenje ugljičnog otiska: Pivari aktivno smanjuju svoj ugljični otisak kroz korištenje obnovljivih izvora energije i poboljšanje energetske učinkovitosti. Međutim, uvođenje novih tehnologija za smanjenje emisija stakleničkih plinova predstavlja izazov zbog visokih početnih ulaganja i složene integracije u postojeće procese.
  4. Nestašica vode: Pojedine regije suočavaju se s nestašicom vode što zahtijeva značajan napor kako bi se osigurala održiva upotreba vode.
Oikon d.o.o.
Oikon d.o.o.
Skip to content
Oikon d.o.o.
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće kako bismo vam mogli pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije kao što su prepoznavanje kada se vratite na našu web stranicu i pomoć našem timu da razumije koje dijelove web stranice smatrate najzanimljivijim i najkorisnijim.