
23. prosinca 2024. – uspješno smo izradili novi izvještaj o održivosti za Zagrebačku pivovaru. Ovaj izvještaj označava važan korak prema usklađenosti s Europskim standardima za izvještavanje o održivosti (ESRS), čime je Zagrebačka pivovara pravovremeno odgovorila na zahtjeve nove Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD).
Nakon što smo izvještaje za 2021. i 2022. izradili u skladu s GRI standardima, ovogodišnji izvještaj za 2023. usklađen je, u najvećoj mogućoj mjeri, s Europskim standardima za izvještavanje o održivosti (ESRS). Proces izrade ovog izvještaja obuhvatio je nekoliko ključnih elemenata koji osiguravaju kvalitetu i relevantnost sadržaja:
- Cjelovitu analizu lanca vrijednosti, s posebnim naglaskom na uzvodni dio zbog značajne ovisnosti o prirodnim resursima, poput vode i poljoprivrednih sirovina.
- Procjenu dvostruke materijalnosti, koja pruža cjelovit uvid u stvarne i potencijalne utjecaje na okoliš i društvo, ali i rizike povezane s poslovanjem, posebice onih koji su vezani uz ovisnost o prirodnim resursima.
- Uključivanje prirode kao “tihog dionika”, novi pristup europskog standarda o održivosti koji prirodi daje „glas“ uz pomoć znanstvene i stručne literature, čime je osigurana analitička preciznost i relevantnost izvještavanja.
Važnost multidisciplinarnosti u ovom procesu dodatno je naglašena uključivanjem stručnjaka poput mr. sc. Zlatka Pletikapića, čije su analize omogućile dublje razumijevanje povezanosti poslovnih aktivnosti Zagrebačke pivovare s okolišnim rizicima i financijskim posljedicama na srednji i dugi rok. On je pridonio i prilagodbi metodologije ESRS-a specifičnostima pivarske industrije, osobito u pogledu upravljanja vodnim resursima.
Izvještaj pruža jasnu sliku kako znanstveno utemeljena metodologija i sveobuhvatan pristup omogućuju poduzećima bolje razumijevanje vlastitih utjecaja i prilika. Time se stvaraju temelji za učinkovito upravljanje rizicima, prilagodbu strategije i iskorištavanje novih poslovnih mogućnosti.
Vijest o izrađenom izvještaju objavljena je na Tportalu: link
Dodatne informacije:
Utjecaj klimatskih promjena na pivarsku industriju:
- Utjecaj klimatskih promjena na sirovine: Klimatske promjene već sad negativno utječu na količinu i kvalitetu prinosa ključnih sirovina za proizvodnju piva. Posebno se ističe utjecaj klimatskih promjena na hmelj s katastrofalnim urodima u 2022. bez naznaka poboljšanja.
- Potraga za rješenjima: Pivari, hmeljari, sladari i istraživački instituti aktivno traže rješenja kako bi ublažili utjecaj i održali pivarstvo. Aktivno se potiče suradnja s proizvođačima sirovina i usvajanje održivijih poljoprivrednih praksi.
- Smanjenje ugljičnog otiska: Pivari aktivno smanjuju svoj ugljični otisak kroz korištenje obnovljivih izvora energije i poboljšanje energetske učinkovitosti. Međutim, uvođenje novih tehnologija za smanjenje emisija stakleničkih plinova predstavlja izazov zbog visokih početnih ulaganja i složene integracije u postojeće procese.
- Nestašica vode: Pojedine regije suočavaju se s nestašicom vode što zahtijeva značajan napor kako bi se osigurala održiva upotreba vode.
