fbpx

Konferencija “Podržimo održivo 2022: Zajedno za otporniju budućnost”

27. rujna 2022. – Treća međunarodna konferencija HGK o održivosti i društveno odgovornom poslovanju „Podržimo održivo 2022”, čiji je Oikon jedan od partnera, održala se danas u Zagrebu pod temom Zajedno za otporniju budućnost.

Središnja tema ovogodišnje konferencije su izazovi održivog poslovanja u uvjetima krize, ali i prilike koje proizlaze iz implementacije održivih poslovnih politika poput upravljanja prilikama i poslovanja sa svrhom, kružnog planiranja te usmjeravanja poslovanja prema nultoj stopi emisija i održivog investiranja.

Na temu izazova i prilika održivog poslovanja u uvjetima krize na konferenciji su govorili neki od vodećih svjetskih autoriteta za održivost, poput Andrewa Winstona, poznatog međunarodnog stručnjaka za održivost; Marca Buckleya, ekološkog ekonomista, savjetnika UN-a i UNFCCC Resilient Lab-a te stručnjaka World Economic Foruma (WEF); Darije Krivonos, izvršne direktorice Copenhagen Institute for Futures Studies i Sasje Beslika, međunarodnog financijskog stručnjaka poznatog po promicanju financijske održivosti u cijelom svijetu.

Na panel raspravi “Investiranje u održive projekte i nefinancijsko izvještavanje (ESG)”, o procjenama učinka zelenih projekata, što je potrebno za kvalitetnu procjenu klimatskih utjecaja kompanija te primjerima dobrih praksi i projekata koji su smanjili svoje emisije i o tome kvalitetno izvijestili govorio je i direktor Oikona, Dalibor Hatić. Istaknuo je da sva poduzeća izlistana na burzama moraju izvještavati o svojim klimatskim utjecajima, a s novom Direktivom o pripremi izvještaja o održivosti ovaj se krug obveznika značajno širi, pa će tako od 1.1.2026. ove izvještaje morati pripremati i mala i srednja poduzeća listana na burzi. Nadalje, objasnio je da će izvještavanje o utjecaju klimatskih promjena na poduzeća i utjecajima poduzeća na klimatske promjene biti veliki izazov, što zbog kvalitete i provjerljivosti podataka, što zbog uvođenja novih procesa i mijenjanja pristupa odlučivanju na najvišim razinama, što zbog nedostatka sektorskih analiza, što zbog izrade planova tranzicije za poslovanje u svijetu u kojem globalna  temperatura neće premašiti 1,5 stupnja celzija. Klimatske promjene postaju odlučujuće pitanje i rizik poslovanja, ali i prilika.

Oikon već dvije godine aktivno pomaže poduzećima s pripremom izvještaja o korporativnoj održivosti. Više informacija: https://oikon.hr/hr/usluge-za-odrzivost/

Više informacija o konferenciji: https://www.hgk.hr/zajedno-za-otporniju-buducnost-najava/podrzimo-odrzivo

Oikon d.o.o.
Oikon d.o.o.