fbpx

Održan 5. hrvatski CASSINI Space Tech Hackathon

27. ožujka 2023. – u Zagrebu se ovog vikenda u organizaciji Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER održao 5. hrvatski CASSINI Space Tech Hackathon na kojem su brojni sudionici razvijali rješenja za globalne izazove iz područja obrane, sigurnosti i kibernetičke sigurnosti koristeći svemirske tehnologije.

„Generalno, kada spomenete svemir, percepcija je kako je to nešto nedohvatljivo. Zapravo, u pozadini svega je ono što se ne vidi, a što nastoji popularizirati i ovaj hackathon, a to je da shvatite kako je danas velika količina satelitskih podataka različitih formi dostupna i običnom čovjeku. Sada vam čak više nije niti nužna neka velika razina znanja ili pristupa kako bi došli do tih podataka. Ovom spoznajom dolazimo do glavnog pitanja, a to je kako iz dostupnih podataka, brzo i jednostavno, izvući informaciju koja je korisna krajnjem korisniku. Nadam se kako će se kao rezultat ovoga hackathona pojaviti grupe ljudi koji će shvatiti i uspjeti pretvoriti sve te velike količine dostupnih podataka u kvalitetnu informaciju, a nakon toga i izrasti u mlade tvrtke koje će ojačati ulogu Hrvatske u području sigurnosti kroz primjenu svemirskih tehnologija.“ – rekao je dr. sc. Ivan Tomljenović, voditelj Oikonovog Laboratorija za daljinska istraživanja i GIS na fireside chatu „Sigurnost kroz prizmu svemirskih tehnologija“ održanom u sklopu priprema za CASSINI Space Tech Hackathon.

Na početku hackathona sudionike je inspirirao i voditelj našeg Zavoda za upravljanje prirodnim resursima, Branimir Radun, koji je podijelio Oikonova znanja i iskustva o primijeni daljinskih istraživanja u zaštiti prirode i okoliša: „Iznimno mi je bilo drago predstaviti Oikon mladima koji tek kreću na svoj put u daljinska istraživanja te se zahvaljujem organizacijskom timu i Zagrebačkom Inovacijskom Centru na pozivu. Dodatna inspiracija sudionika Hackathona nije bila potrebna, sama činjenica da su proveli vikend razvijajući nove i zanimljive načine korištenja podataka svemirskih senzora pokazuje visoku razinu inspiriranosti i inicijative. Čestitam pobjednicima, a svim sudionicima želim uspjeh u na njihovom budućem putu i da uvijek imaju na pameti da ove tehnologije nisu same sebi svrha već nam služe kao alat da svijet napravimo boljim mjestom!“

Čestitamo pobjednicima i svim sudionicima na vrijednom i predanom radu i veselimo se njihovim budućim zanimljivim i korisnim rješenjima.

Više informacija: https://www.cassini.eu/hackathons/Croatia

Fotografije: ZICER

Oikon d.o.o.
Oikon d.o.o.