Oikon sponzor STEM Gamesa 2021

10. svibnja 2021. – Drugi STEM Gamesi, međunarodno natjecanje studenata STEM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika), održani su online od 6. do 8. svibnja pod nazivom STEM Games Safe Mode. Generalna tema natjecanja bila je Dare to Adapt, kako bi se naglasila važnost prilagodbe i interdisciplinarnosti u borbi s pandemijom.

Ovogodišnji STEM Gamesi okupili su više od 100 studenata iz Hrvatske i inozemstva koji su pokazali svoju domišljatost i kreativnost rješavajući zadatke iz STEM područja vezane uz trenutnu situaciju s pandemijom. Tako su, primjerice, konstruirali filogenetsko stablo, otklanjali kvarove na robotima koji barataju uzorcima za testiranje na covid-19, bavili se kreditnim rizicima u razdoblju pandemije te istražili posljedice pandemije na okoliš. 

Profesor Tarzan Legović bio je jedan od mentora na natjecanju koji je predstavljao Oikon te je za natjecatelje pripremio vrlo zanimljiv zadatak vezan uz Covid-19 i zaštitu prirode. Studentski timovi trebali su izračunati vjerojatnoću da SARS-CoV-2 prijeđe direktno sa čovjeka na barem jednog orla zmijara (Circaetus gallicus) unutar godinu dana. Tri najbolja tima koja su riješila zadatak bili su: Chupapi Muñaños iz Sarajeva, MATHOS iz Osijeka i 150-300 iz Rijeke.

“Baš kao i na STEM Gamesima, i u Oikonu timovi rade zajedno kako bi postigli sklad između ljudi i prirode”, rekao je prof. Legović, čestitajući pobjednicima Oikonovog zadatka i cijelog natjecanja.

Veselimo se sljedećoj godini i novim STEM Gamesima. 🙂

Oikon d.o.o.

Oikon d.o.o.