fbpx

Posjet Europske svemirske agencije Oikonu

12. travnja 2022. – Izaslanik Europske svemirske agencije zadužen za Hrvatsku, Sloveniju i Latviju, g. Karol Brzostowski te predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i HAMAG-BICRO-a posjetili su danas Oikon kako bi se dodatno upoznali s radom Oikona, upoznali naše projektne timove te raspravili mogućnost daljnjeg razvoja suradnje na području daljinskih istraživanja

Oikon ima razvijenu suradnju s ESA-om te je jedina tvrtka u Hrvatskoj kojoj su odobrena čak dva projektna prijedloga u sklopu prvog nacionalnog ESA poziva u Republici Hrvatskoj, a koji su trenutno u provedbi. Projekti „Praćenje obale i promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem“ i „Razvoj metode detekcije invazivnih biljnih vrsta korištenjem Sentinel podataka“ doprinose očuvanju ekosustava i bioraznolikosti i razvoju primjene svemirskih tehnologija u Hrvatskoj.

Sastanak je bio vrlo uspješan. Predstavili smo svoju ekspertizu iz područja daljinskih istraživanja kao i našu orijentiranost na očuvanje prirode i okoliša te posvećenost održivom razvoju i odgovornom upravljanju prirodnim resursima. Mogućnosti za nastavak i razvoj suradnje su značajne, što je prepoznato i od strane naših gostiju. Naše trenutne i buduće aktivnosti velikim su dijelom usmjerene prema tom cilju,“ objasnio je Branimir Radun, voditelj Zavoda za upravljanje prirodnim resursima.

Karol Brzostowski, izaslanik ESA-e zadužen za Hrvatsku, Sloveniju i Latviju, nakon sastanka je izjavio: „Predstavljeni opseg rada i projekata te ogromna baština izgledaju vrlo obećavajuće i pokazuju Oikonov potencijal za rad s podacima iz svemira (EO)! Ugovori koje je ESA nedavno preporučila, a Hrvatska delegacija za implementaciju prihvatila, najbolji su dokaz da mi u ESA-i prepoznajemo Oikon kao dobrog i pouzdanog partnera s velikim potencijalom za razvoj i isporuku (kupcima) aplikacija temeljenih na promatranju Zemlje (EO). Veselimo se novim idejama u narednim pozivima!

U Oikonu se radujemo nastavku suradnje s Europskom svemirskom agencijom te nastavljamo raditi na razvijanju kapaciteta Republike Hrvatske u domeni daljinskih istraživanja. Uz Karola Brzostowskog, vodeće osobe ESA-e za našu zemlju, na sastanku su prisustvovali i Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju, MZO; Doris Jozić, delegat Republike Hrvatske pri Europskoj svemirskoj agenciji, MZO; Anita Šimić, voditeljica Odjela za pripremu, praćenje i provedbu znanstvenih i tehnologijskih politika, MZO; te Želimir Kramarić, član Upravnog odbora HAMAG-BICRO-a.

Vezana vijest: ESA i Oikon potpisali dva ugovora za projekte daljinskog istraživanja u Hrvatskoj

Oikon d.o.o.
Oikon d.o.o.