fbpx

OIKON donirao Gradu Petrinji vrijedne podatke za potrebe evidencije posljedica potresa

3. svibnja 2021. – Razorni potres magnitude 6.2 po Richteru koji je 29. prosinca prošle godine pogodio Petrinju i okolicu uzrokovao je značajna infrastrukturna oštećenja i u trenu promijenio živote tisuća ljudi. U Oikonu smo odmah nakon potresa izradili i objavili analizu pomaka tla na tom području, a sada smo Gradu Petrinji donirali prostorne podatke koji su neophodni u izradi dokumentacije za objektivnu evidenciju posljedica potresa, izradu odštetnih zahtjeva, planiranje obnove, izradu projektne dokumentacije i izradu aplikacija za različita fondovska financiranja poslova obnove. Vrijednost ove donacije na tržištu iznosi oko 240.000 kuna. Donacija se sastoji od usluga detaljnog fotogrametrijskog snimanja bespilotnom letjelicom, izrade ortofoto karata visoke prostorne rezolucije (3-5 cm), te izrade 3D modela cijelog gradskog područja.

Na projektu aerofotogrametrijskog snimanja grada Petrinje i naknadnim uredskim obradama snimljenog materijala sudjelovalo je osam stručnjaka, uz korištenje najmodernije opreme. Cijeli posao obavljen je uz podršku Stožera i odobrenje nadležnih tijela gradske vlasti, Državne geodetske uprave, nadležnih tijela koji reguliraju korištenje bespilotnih letjelica i prema svim geodetskim standardima propisanim za ovu vrstu radova.

Podaci su dostavljeni u digitalnom obliku te su kao takvi pogodni za daljnje obrade. S obzirom na to da se radi o produktima visoke razine točnosti i razlučivosti, dostavljene podloge mogu se koristiti u svim aspektima prilikom planiranja i provedbe obnove grada, kao i kasnije praćenje i analizu promjena. Sve podloge ovjerene su od strane ovlaštenog inženjera geodezije i mogu se koristiti kao podloga prilikom terenskih geodetskih izmjera, odnosno kao dopuna bilo kakvoj projektnoj dokumentaciji,“ objasnio je Branimir Radun, diplomirani i ovlašteni inženjer geodezije i geoinformatike te voditelj Zavoda za prirodne resurse u Oikonu, te dodao: „Sretni smo i zadovoljni što smo mogli iskoristiti svoje znanje i resurse u ovu svrhu te se nadamo da će Grad Petrinja predane podatke i snimke uspješno iskoristiti za obnovu grada.

OIKON je vodeća licencirana i akreditirana konzultantska tvrtka / istraživački institut na području primijenjene ekologije u Hrvatskoj i regiji, a  daljinska istraživanja i geografski informacijski sustavi jedna su od naših specijalnosti.

Oikon d.o.o.
Oikon d.o.o.